Malčkove preproste igre za deževne dni

Teo postaja z vsakim dnem bolj aktiven, bolj igriv. Zanima ga že vse in ni ga kotička v stanovanju, ki ga nebi raziskal. Od vseh predalov, pečice, stopnic in tudi pasje hrane. Da ne govorim o kopalnici. Obožuje kopalnico in wc školjka je zanj pravi navdih. Vsepovsod ga je polno in igrače, ki stojijo v njegovi igralnici postajajo iz dneva v dan manj zanimive. Ugotovila sem, da jih nima smisla kupovati, ker se bo na koncu dneva igral s prazno embalažo skute ali s plastenko vode. In to je trenutno najbolj in! 

Navajena sva veliko časa preživeti na zraku in zato ga je v deževnih dnevih kar izziv zamotiti ter mu preusmeriti pozornost na samo igro. Vedela sem, da se bom mogla potruditi in mu narediti igro zanimivo, prav tako pa poučno. Pravzaprav se imava super in s temi igrami ga lahko zamotim tudi za par ur. Seveda mu pri tem pomagam, se z njim pogovarjam in mu dam vedeti, da ga opazujem ter ob vsaki učinkoviti potezi ploskam ter se veselim z njim. 

Za začetek bom predstavila pet smešno preprostih iger za vsak dan, ki pri nas “vžgejo“, obljubim pa, da se bom kmalu potrudila objaviti še drugih pet. 

1. Igra s posodami

Tako zelo preprosta igra, ki vbistvu za malčka niti ni tako preprosta. Imeti več posod okrogle oblike in jih zložiti eno v drugo po velikosti. Treba je ugotoviti pravilen vrstni red in ko je osvojil sistem, navdušenja ni bilo konca. Plastično posodo sem “preselila” v najnižji predal, tako da mu je sedaj vedno na voljo in igra z njo ne postane dolgočasna. Ugotovil je tudi, da lahko posodo obrne in se z njo igra tudi na drugačen način. Zelo dobra igra, za katero ne potrebujemo nič kaj veliko truda, prinese pa veliko zabave in tudi učenja – pri tem razmišlja, spoznava barve in oblike, razvija motoriko. 

2. Igra z žogicami in pekačem za muffine

Izbrala sem pekač za muffine, ker so žogice ravno pravšnje velikosti in pašejo vanj. Teo je preživel kar nekaj časa v odkrivanju, kako spraviti žogico noter in potem spet nazaj ven. Vmes je celoten pekač obrnil narobe in začel od začetka – zložil vsako žogico posebej na svoje mesto. Da bi vedeli, kako ponosna sem bila! Preprosta in zabavna igra, kjer se malčki zamotijo z raziskovanjem in odkrivanjem stvari, ki pašejo skupaj. 

3. Igra s slamicami in plastenko

Ko sem pripravila material se je Teo takoj zagnal in začel raziskovati. Seveda ni vedel, kaj si začeti s slamico, (razen tega, da si jo je potisnil v usta) zato sem mu pokazala in nato je želel poskusiti tudi sam. Igra premore kar veliko koncentracije, a ko mu je uspelo prvič, se je zamotil kar za lep čas. Seveda se je hitro utrudil in začel metati plastenko po stanovanju. “No, mami, to je očitno bolj zabavno.”

4. Igra s senzoričnimi vrečkami

Senzorične igre so meni osebno najljubše. Vrečkice sem mu naredila že, ko je bil star komaj pol leta in že takrat so mu bile zelo zanimive. Tokrat sem vedela, da bo imel zanje večje zanimanje kot takrat in prav sem imela. Otročki imajo radi stvari, ki so na dotik drugačne in prav tako različnih barv. V vrečke lahko damo bilokaj! Od igrač, tempera barv, šampona, hrane. Stvari različnih barv, oblik in različne sestave. Tokrat sem naredila tri vrečke. V eno sem dala sladkor, ki je na otip grob, je droben in popolnoma bel. V drugo vrečko sem dala marmelado, ki je gosta in oranžne barve. V tretji vrečki je bil sadni sirup za pripravo soka, zelo tekoč in živo rozaste barve. Po želji lahko dodamo tudi bleščice, različne barvne dodatke, bilokaj! Pri tej igri ni nobenih meja in bilokaj bomo naredili, bo zanimivo našim malčkom. Teo jih je opazoval, se jih dotikal, jih mečkal, vlačil po ustih, se z njimi igral. Zanimanja ni bilo konca in tako sva ugotovila najljubšo igro, ki jo imam v prihodnje namen še nadgraditi. 

5. Igra s folijo

Priprava je enostavna. Igrače zavijemo v alu folijo in jih prepustimo malčku, da jih odvije. Pri tem je seveda obvezno, da smo ves čas ob njem in ga opazujemo, da mu slučajno ne pride na misel, da si folijo stlači v usta. Z igračo vred :). Spet super igra za motoriko in učenje novih stvari. Teu je bilo zabavno, na dotik je spoznal nekaj še njemu neznanega, ki je bilo toliko bolj zanimivo zato, ker je šumelo. Ko je končno odvil igrače jih je želel zaviti kar nazaj. 

Naslednjič objavim še drugih pet preprostih iger za vsak dan, vi pa kar pogumno z idejami, ki jih prakticirate sami. Z veseljem bova poskusila še midva. 
Naj deževne dni čimprej zamenja sonček, imejte se lepo!

A.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s