Sem mama in blogam. Pa kaj.

Nikoli se nisem preveč obremenjevala z drugimi. Vsak živi svoje življenje in kakšen je njegov način vzgoje, mišljenja ali življenja samega po sebi, je njegova stvar – in ne moja ali od kogarkoli drugega. Srečna sem za ljudi, ki so srečni in se ne vtikujem v probleme tistih, ki se to le delajo. Ne obsojam, ne komentiram in ne vzdihujem, ko nekaj ni tako, kot sem navajena sama. Zakaj? Ker smo si različni in ker vsak od nas razmišlja, počne in govori drugačne stvari kot jaz. Vsak od nas ima drugačen pogled na svet, ki se vrti okoli njega in različnost bi morali spoštovati. 

V soboto sem bila del velikega projekta in prvega srečanja z mami blogerkami iz cele Slovenije. Mamice. Nekatere v središču pozornosti, druge v ozadju, tihe ko miške. Različne, a vsaka od njih posebna. Vsaka od njih nosi v sebi ogromno srce, ki je sposobno ljubiti svojo družino in istočasno tudi sebe. Spoštujem vsako od njih in vesela sem, da sem jih imela vsaj pol priložnost in čas spoznati. Zakaj?

Marsikdo se ne zaveda kaj vse zmorejo “online” mame. Niso nič kaj drugačne od vseh ostalih mam in ne, niso nič kaj bolj posebne od njih. Vse pospravljajo, kuhajo in vzgajajo ter vse preživijo tričetrt dneva v delu za druge. Druge! In ne zase. Ponavadi se na koncu dneva vležejo za TV in jejo čokolado, ter so srečne, da imajo eno uro končno zase – dokler vse utrujene ne zaspijo. In potem pride dan, ko imajo končno malo manj obveznosti in ta čas izkoristijo za svoje dobro počutje. In pišejo, ker jih pisanje sprošča in ker s pisanjem pomagajo drugim. Ali z nasveti, ali s smešnimi prigodami .. ali pa želijo le deliti recept, ki se je tisti dan obnesel več kot odlično. 

Marsikdo se ne zaveda, da s tem ko dobiš otroka postaneš vse, kar prej nisi poznal in še več. Ne zavedajo se, da se odpoveš večini svojih potreb in se posvetiš potrebam otroka. Vse drugo nam kot mamam postane pomembnejše, kot smo me same in svoj lasten čas si moremo še pošteno izboriti. Ampak si ga je treba! In to je ves point vsega. Nekatere se sproščamo v izlivanju besed na papir, pa če jih kdo bere ali ne. 

Izborimo si teh par minut na dan, da počnemo to kar nas veseli. Da pišemo na virtualni papir, ki ga potem pošljemo med ljudi. Delimo svoje ideje, ustvarjanja, recepte in izlete, pa nasvete, ki so plod naših že doživetih trenutkov. Delimo svoje izkušnje, ker nam to veliko pomeni in ker vemo, da bomo nekomu pomagali, mu polepšali dan ali večer. Delimo svoje misli, ker bomo mogoče komu dali misliti in mu orosili oči, ker se bo našel v vsaki prebrani besedi in se počutil pomirjeno – ker spozna, da ni edina oseba, ki doživlja stvari na enak način. Mogoče bo naše pisanje spremenilo pogled na materinstvo in kakšni mami dalo vedeti, da ni nič narobe, če dela napake ter da nobena od nas ni popolna. Mogoče bomo kaj spremenile, mogoče nebomo. A definitivno bomo osrečile sebe. In dokler bomo pisale zase in za svoje srce, nas nič ne more potolči. Tudi tisti ljudje ne, ki mislijo drugače kot me. Tudi tisti ljudje ne, ki nas ne razumejo in ki mislijo, da se gremo modno muho. Pa pravzaprav ne vedo, kako težko je včasih in koliko truda je potrebnega, da pridemo do teh svojih par minut. 

Sem mama in blogam. Pa kaj?! Svojega otroka še vedno postavljam na prvo mesto in ne, nisem nič kaj bolj posebna od vseh drugih mam na tem svetu. A znam si vzeti čas tudi zase, znam se sprostiti, ko sprostitev potrebujem in kar je najpomembnejše – z veseljem delim svoje izkušnje z ostalimi mamami. Mogoče bom kateri pomagala, mogoče bom drugi polepšala dan..mogoče pa nebom naredila nič od tega. Zame je dovolj že to, da se na tak način sproščam, na tak način mi je vse veliko lažje. In to je ves smisel tega.

A.

2 thoughts on “Sem mama in blogam. Pa kaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s