Draga mlada mami!

Danes je moj 23. rojstni dan in ja, sem že mami. Marsikdo se je spraševal določene stvari, ko je izvedel, da pod srcem nosim otroka. Nekateri so bili šokirani, drugi pozitivno presenečeni, tretji spet ne tako navdušeni. Jaz, ki sem še tako mlada, pa že mami? Ja.. tako mi je bilo namenjeno. Ko smo mlade in imamo otroka, vsi govorijo o nas. »Sedaj, ko bi mogla najbolj uživati, hoditi ven s prijatelji in izkoristiti mlada leta, se je odločila za otroka« ali »Jooooj, a veš kdo je noseč? Ta pa ta. Puncam se je čisto zmešalo.«

No, pa se je res? Dandanes je v življenju tak; če si mlad in imaš otroka, si premlad. Če si starejši in imaš otroka, si prestar. Če si v zlati sredini let in še vedno sam, brez družine.. si čuden. Ljudje so pač naravnani tako, da v vsaki lepi in čudoviti stvari najdejo nekaj slabega.

Zato, draga mlada mami. Vedi, da nisi sama v tem. Polno nas je mamic, ki smo bile izgubljene in nismo vedele, ali nam bo sploh lahko uspelo. Strah je prisoten, ampak izzveni. Nikoli se ne smeš obremenjevat, kaj si bo mislil kdo drug. Tvoji prijatelji, starši, stari starši, strici, tete.. ne! To je tvoje življenje in dobila si čudovito priložnost; biti mami, roditi otroka, ki bo postal tvoj najboljši prijatelj in poleg tega imaš pred seboj še vedno vse življenje. Kar pomeni, da ga boš videla odraščati, se zaljubiti, ustvariti družino in tudi postarati.

Zmoreš.

Ja, ne bo lahko in včasih se boš počutila pregorelo. Prevzela boš odgovornost, ne samo za svoje življenje ampak tudi za življenje svojega otroka. Naučila se boš plačevati položnice in se med tem vedno vprašala, ali je življenje res tako drago? Spoznala boš kako je skrbeti zase in za svojo družino, ter končno razumela svoje starše. Včasih se boš zlomila, ampak verjemi, je vredno. Osredotočena moreš biti na danes in ne razmišljat, kaj je treba storiti jutri ali pojutrišnjem. Vsak trenutek, ki ga preživiš s tvojim malčkom, maksimalno izkoristi. Še prehitro bo hodil, govoril, šel v šolo in ne bo več tako enostavno, kot je bilo na začetku. Čeprav si misliš, da je težko – začetki so najlažji.

Bilo bo zabavno, bilo bo težko.

Ljudje ti bodo govorili, kako težko bo. Kaj vse te čaka, čemu vsemu se boš mogla odpovedati in kolikokrat boš mogla žrtvovat svoje potrebe, za potrebe svojega otroka. Ljudje ti bodo govorili, da je tvojega spanja konec in da se bodo začele neprespane noči. Nekateri bodo pametovali in ti vsiljevali svoja mnenja o vzgoji, ampak saj že sama veš, da moreš poslušati samo sebe. Bo pa tudi zabavno. Sedaj imaš več energije, kot veliko starejših mamic in lahko boš plezala skozi tunele, se vozila po toboganih, se igrala na vse možne načine na vseh mogočih krajih. Nekaj časa boš odraščala skupaj s svojim otrokom, kar vaju bo še toliko bolj zbližalo.

Potrebovala boš pomoč.

Ne misli si, da boš zmogla vse sama. Ne boš. Potrebovala boš dodatni par rok. Stanovanje se ne pospravi samo in šele zdaj boš videla, koliko dela je dejansko že z eno sobo, kaj šele s trisobnim stanovanjem ali hišo. Ja, naporno bo uskladiti vsa opravila doma, z ukvarjanjem z otrokom in poleg vsega tega še imeti čas zase. Naj te ne bo sram prositi za pomoč svoje starše, stare starše ali prijatelje, če imaš možnost tudi koga zunanjega, da ti pomaga pri hišnih opravilih. Mame nismo super mame, čeprav včasih tako izgledamo. Tudi mlade mame lahko izgorimo in enostavno ne zmoremo vsega same. Dovolj je že, da zaprosiš koga, da ti odpelje otroka na sprehod, da lahko v miru počistiš stanovanje, ali ga daš v varstvo, da lahko spiješ v miru kavo s prijateljico. Poleg vseh teh opravil in  odgovornosti ne smeš pozabiti tudi nase.

Uživaj.

Delaj stvari, ki te veselijo. Podruži se s prijatelji, pojdi na koncert ali na masažo. Preprosto uživaj. V prejšnjem blogu sem pisala o tem, da si mamice moremo vzeti čas tudi zase, saj si to zaslužimo. Ne pozabi na svoje hobije in na prijatelje. To nas drži pokonci, ko smo že čisto na robu in tega se moremo držati. Prepričana sem, da bosta babi in dedi srečna, da malo popazita vnuka, med tem ko boš ti klepetala s prijateljico na kavi, ali se prepustila razvajanju. Vse te stvari so pomembne za tebe samo in za kvaliteto tvojega življenja. Ne bodo te naredile slabo mamo, ker si vzameš čas tudi zase, ampak še toliko boljšo, saj boš polna pozitivne energije, kar pa vedno vpliva na naše otroke. Veš kako boš srečna na stara leta, ko boš gledala slike iz mladosti in videla, kako si v tem obdobju žarela?

Bodi ponosna nase.

Delaš ogromno stvar. Biti mama pomeni prevzeti veliko odgovornost in skrbeti ne samo za svoje življenje, temveč tudi za življenje svojega otroka. Ne dovoli si, da bi ti drugi govorili, da zaradi svojih let še nisi dovolj odgovorna ali nimaš znanja za vzgajanje otroka. Vse mame, v vseh starostih se šele učijo. Tudi tiste, ki imajo več otrok. Vsak otrok je zase drugačen in vsaka mami ga vzgaja na drugačen način, kar pomeni, da jo vsak otrok vedno nekaj novega nauči. Če tudi si mlada in brez izkušenj, si najboljša za svojega otroka, točno takšna kot si.

Ne bo trajalo večno.

Vem, da se marsikatera od vas sprašuje, kako bo v prihodnosti in če boste zmogle. Biti mlada mami ima toliko prednosti in toliko plusov, da je to nekaj neverjetnega. Druga kot to da boste uspele, sploh ni možno. Pred sabo imate še vse življenje, zato se je treba nehati obremenjevat s tem, kaj bo v prihodnosti in se nehati spraševati, če boste lahko otroku nudile vse, kar bo želel. Uživajte v današnjem dnevu in to delajte vsak dan. Vsak dan zase bo poseben in nikoli več ga ne boste doživele. Še prehitro boste odšle na faks ali v službo, otrok v vrtec in kasneje v šolo, zato se boste zgubile v tempu in komaj čakale trenutek, da ležete in stisnete svojega malčka k sebi. Cenite vsak dan kaj ga imate z njim, ne bo vedno naš malček.

Draga mlada mami, popolna si takšna kot si. Preživela boš čez vse padce in se vedno pobrala. Življenje je takšno, da je tudi ob najtežjih trenutkih lahko lepo in vedno, res čisto vedno se vse uredi. Samo pogledati moreš okoli sebe, zadihati in si reči: »Zmorem«.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s